Beurskoersen stijgen na publicatie kwartaalresultaten banken

Foto van auteur
Geschreven door Roy

Roy houdt je op de hoogte van al het financiële nieuws in de wereld. 

De beurskoersen zijn vrijdag gestegen, nadat beleggers de kwartaalresultaten van banken hebben verwerkt en verwachten dat de inflatie in 2023 zal afnemen.

Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq in groen

Alle belangrijke indexen zijn in het groen beland nadat ze de dag begonnen in het rood. De Dow Jones steeg met 112,64 punten, ofwel 0,33%, naar 34.302,61. De S&P 500 steeg met 0,40% naar 3.999,09 en de Nasdaq Composite steeg met 0,71% naar 11.079,16.

S&P 500 en Nasdaq hebben beste week sinds november

De S&P 500 en Nasdaq hebben hun tweede opeenvolgende positieve week gepost en hun beste week sinds november. De tech-zware Nasdaq was de best presterende index van de week met een stijging van 4,82%. De S&P 500 steeg met 2,67% en de Dow voegde 2% toe.

Banken dragen bij aan sentiment op de beurs

De kwartaalresultaten van banken drukten aanvankelijk op de beurskoersen, maar het sentiment keerde om toen beleggers het slechte nieuws, dat op een bepaald niveau verwacht werd, leken te negeren, volgens Ross Mayfield, analist bij Baird. Wells Fargo, wiens winst voor het afgelopen kwartaal met de helft was gekort, zei dat het zich voorbereidt op een economie die “slechter is dan de afgelopen kwartalen.” JPMorgan Chase postte een omzet die de verwachtingen overtrof, maar waarschuwde wel dat het meer geld achter de hand houdt om kredietverliezen te dekken omdat een “lichte recessie” hun “centrale geval” is. De CEO’s van Citigroup en Bank of America zeiden ook dat ze een “lichte recessie” verwachten.

Delta Air Lines meldde winst en omzet die de verwachtingen voor het laatste kwartaal van 2022 overtroffen. Desondanks daalde de aandelenkoers met 3,5%. Beleggers wachtten op deze resultaten om meer inzicht te krijgen in de gezondheid van de economie.

In economische gegevens liet een enquête van de Universiteit van Michigan zien dat de inflatie-verwachting voor één jaar is gedaald tot 4%, het derde maandelijkse daling en het laagste niveau sinds april 2021. Dit volgde op het rapport van de consument

prijzenindex (CPI) van december, dat woensdag werd gepubliceerd, waarin werd aangegeven dat de prijzen met 0,1% zijn gedaald ten opzichte van november. Hoewel de prijzen met een snelheid van 6,5% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, gaven deze resultaten hoop dat de Federal Reserve snel haar rente zal verhogen.

In samenvatting, de beurskoersen zijn vrijdag gestegen, nadat beleggers de kwartaalresultaten van banken hebben verwerkt en verwachten dat de inflatie in 2023 zal afnemen. Hoewel banken een negatieve bijdrage leverden aan het sentiment op de beurs, wisten de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq in het groen te eindigen. De S&P 500 en Nasdaq postten hun beste week sinds november, met de Nasdaq als best presterende index van de week. De economische gegevens, zoals de enquête van de Universiteit van Michigan en het rapport van de consumentenprijzenindex, gaven ook aanwijzingen dat de inflatie zal afnemen en dat de Federal Reserve haar rente misschien snel zal verlagen.

Plaats een reactie